ABD, Rusya’nın Ukrayna’da ‘nükleer kalkan’ kullanmasının felaket riski oluşturduğunu söyledi

  • ABD, Rusya’nın “nükleer kalkan” kullandığını söylüyor.
  • İlk tahıl gemisi Ukrayna’dan ayrıldı
  • Ukrayna, 22 bin Rus askerinin güneye ilerlemeye hazır olduğunu söyledi
  • Vali yabancı savaşçıların Luhansk’a girdiğini söyledi
  • Ukrayna, Herson’da 50 kasabayı geri aldığını açıkladı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER/KYIV, 2 Ağustos (Reuters) – ABD, Rusya’yı Ukrayna’nın en büyük nükleer santralini “nükleer kalkan” olarak kullanmakla suçladı.

Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ABD’nin Rusya’nın Mart ayında tehlikeli bir şekilde bombalamakla suçlandığı Zaporizhzhia tesisinin şu anda yakındaki Ukrayna kuvvetlerine ateş açmak için kullanılan bir Rus askeri üssü olmasından “derin endişe duyduğunu” söyledi.

Blinken Pazartesi günü New York’ta Birleşmiş Milletler’de nükleer silahların yayılmasını önleme görüşmelerinin ardından gazetecilere verdiği demeçte, “Ukraynalılar bir nükleer santralin karıştığı korkunç bir kaza olmadıkça kesinlikle geri adım atamazlar” dedi. devamını oku

Reuters.com’a sınırsız ücretsiz erişim için şimdi kaydolun

Rusya’nın eylemleri “canlı kalkan” kullanımının ötesine geçerek “nükleer kalkanlar” olarak adlandırdı.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mykola Tochytskyi, New York görüşmelerinde “nükleer bir felaketi önlemek için güçlü ortak önlemlere ihtiyaç olduğunu” söyledi ve uluslararası toplumu Ukrayna’nın hava savunma sistemlerine sahip nükleer santralleri üzerindeki “gökleri kapatmaya” çağırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgali, Avrupa’da II.

Savaş, küresel bir gıda krizine neden olurken, Rusya ve Ukrayna dünya buğdayının üçte birini üretirken, Avrupa’nın ana enerji tedarikçisi olan Rusya’ya yönelik Batı yaptırımları küresel bir enerji krizine neden oldu.

İlk Tahıl Gemisi

Rusya’nın beş ay önce işgalinden bu yana Karadeniz üzerinden Ukrayna tahılını taşıyan ilk gemi, Güvenli Geçiş Anlaşması kapsamında Pazartesi günü Odessa limanını Lübnan’a doğru terk etti.

Yolculuk, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in geçen ay Rusya ile Ukrayna arasında bir tahıl ve gübre ihracat anlaşmasına aracılık etmesiyle mümkün oldu.

Sierra Leone bayraklı Razoni, Rus Donanması’nın hakimiyetindeki Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan Türkiye’nin İstanbul Boğazı’ndan geçerek Lübnan’daki Trablus limanına gidecek. 26.527 ton mısır taşıyor.

Ancak, milyonlarca ton Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından ayrılmadan önce, deniz mayınlarının kaldırılması ve gemilerin çatışma bölgesine güvenli bir şekilde girip kargo almaları için bir çerçeve inşa edilmesi de dahil olmak üzere hala üstesinden gelinmesi gereken engeller var. devamını oku

Birleşmiş Milletler, Ukrayna’daki savaş nedeniyle bu yıl birden fazla kıtlık riski olduğu konusunda uyardı.

Avrupa’nın ekmek sepeti olarak bilinen Ukrayna, yeni mahsul için siloların temizlenmesine yardımcı olmak için silolardan 20 milyon ton tahıl ve 40 milyon ton hasat ihraç etmeyi umuyor.

Rusya, Razoni’nin gidişini “çok olumlu” bir haber olarak nitelendirdi, ancak gıda krizinin sorumluluğunu reddederek, ihracatını azaltan Batı yaptırımlarını ve Ukrayna’nın limanlarının girişine sualtı mayınları döşemesini suçladı.

Şimdi Rusya ve Ukrayna, birbirlerini Karadeniz çevresine yüzen mayın döşemekle suçluyor.

Rusya ile Avrupa arasında derinleşen bir enerji krizine işaret eden Rusya Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazprom’un üretim ve ihracattaki düşüşün ardından Avrupa’ya giden ana gaz boru hattı olan Nord Stream 1’in acil onarımlarına yardımcı olmak için hiçbir şey yapmadığını söyledi. devamını oku

Rusya Ukrayna’ya asker göndermeden önce Rusya’dan gelen gaz Avrupa’nın ihtiyacının %40’ını karşılıyordu. Rusya, bakım için Kanada’ya gönderilen bir türbinin iade edilmediğini ve diğer ekipmanların onarıma ihtiyacı olduğunu söyleyerek, geçen hafta Nord Stream üzerinden gaz arzını %1 ila %20 oranında azalttı.

Rus ilerlemesi

Rusya, komşularını militarize etmek için “özel operasyon” dediği Ukrayna’yı işgal etti. Ukrayna ve Batı, bunu temelsiz bir savaş bahanesi olarak reddetti.

Savaşın başlarında başkent Kiev’i ele geçirmeyi başaramayan Rusya, şimdi işgalden önce kısmen Rus destekli ayrılıkçılar tarafından işgal edilen Donetsk ve Luhansk bölgelerinden oluşan doğu Donbass bölgesini ve güneyin çoğunu ele geçirmeyi hedefliyor. 2014 yılında Ukrayna’dan Kırım.

Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı Oleksiy Arestovych, medyaya 22.000 Rus askerinin “yeterli sayıda” Ukrayna kuvvetinin beklediği Kriviy Rih ve Mykolaiv şehirlerine ilerlemeye hazırlandığını söyledi.

Devrik Kherson bölge konseyinin başkan yardımcısı Yury Sobolevsky, Rus kontrolündeki Herson bölgesinde, Ukrayna birliklerinin yaklaşık 50 kasabayı kurtardığını söyledi.

Sobolevsky bir telgrafta, “Rus birlikleri Kherson bölgesinde önemli kayıplar yaşıyor” diye yazdı.

Reuters savaş alanı raporunu doğrulayamadı.

Neredeyse tamamen Rus kontrolündeki Luhansk bölgesinin valisi Serhiy Gaidai, yabancı savaşçıların Rus güçlerine yardım etmek için geldiğini söyledi.

Gaidai, Ukrayna televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bölgeye giderek daha fazla özel askeri şirketin, Wagner Grubu’nun geldiğini fark ettik” dedi ve bu düzensiz kuvvetlerin “para ve yağma” tarafından motive edildiğini de sözlerine ekledi.

İngiltere Savunma Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, Rus özel askeri firması Wagner’e doğu Ukrayna’daki cephe birliklerinin sorumluluğunun verilebileceğini, muhtemelen Rusya’nın piyade sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Keidai, partizanların Rus güçlerini yavaşlatmak için zor durumdaki Luhansk şehirlerinde gaz ve su şebekeleri de dahil olmak üzere altyapıyı tahrip ettiğini söyledi.

Reuters.com’a sınırsız ücretsiz erişim için şimdi kaydolun

Reuters Bürosu tarafından hazırlanan rapor; Michael Perry tarafından yazıldı; Kurgu Simon Cameron-Moore

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.