Borsa Haberleri: Vadeli İşlemler Zayıf, İngiliz Sterlini Düşüyor, Petrol Fiyatları Yükseliyor

Hisse senedi vadeli işlemleri haftaya düşüşle başladı

ABD hisse senedi vadeli işlemleri Pazartesi günü düşük işlem gördü. Hisse senetleri için acımasız bir haftanın ardından.

Büyük vadeli işlem endeksleri, Wall Street’te ticaretin açılmasıyla %0,1 düşüşe işaret ediyordu.

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, 700 puanlık düşüşten hafifçe geri çekilmeden önce Cuma günü kısa bir süre ayı piyasasına girdi. Ortalama şu anda Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyesinde. S&P 500 ve Nasdaq Composite’in art arda ikinci hafta kayıp vermesiyle Haziran ayının en düşük seviyelerine geriledi.

Petrol fiyatları, artan faiz oranlarının körüklediği küresel bir yavaşlamanın yakıt talebini azaltacağı ve yükselen ABD dolarının dolar dışındaki tüketicilerin ham petrol satın alma kabiliyetini sınırlayacağı korkuları üzerine Pazartesi günü ikinci gününe de düştü.

ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri varil başına 77.00$ civarında işlem gördü.

Brent tipi ham petrolün varili 85,00 dolar civarında işlem görüyordu.

Asya hisseleri Pazartesi günü düştü ve İngiliz sterlini daha da düştü, bu da dünya çapındaki merkez bankalarının enflasyonu kontrol etme çabalarına yönelik karamsarlığı yansıtıyor.

Japon gösterge Nikkei 225 %2,6, Hong Kong’lu Hang Seng %0,4 ve Çin’in Şanghay Bileşik Endeksi %1,2 kaybetti.

Wall Street, geçen haftayı yaygın satışlarla kapattı ve ana endeksleri altı haftadaki beşinci kaybıyla geride bıraktı.

S&P 500 Cuma günü %1.7 düşüşle 3.693,23’e gerileyerek üst üste dördüncü düşüşünü gerçekleştirdi. Bir noktada 800 puandan fazla düşen Dow, 486.27 puan veya %1.6 kayıpla 29.590.41’de kapandı. Nasdaq %1.8 düşüşle 10.867.93’e geriledi.

İngiliz sterlini kırk yılın en düşük seviyesinde

Sterlin Pazartesi günü yeni hükümetin ekonomik planının maliyesini sınıra kadar uzatacağı spekülasyonları üzerine kırk yılın en düşük seviyesine geriledi.

Sterlin Pazartesi günü erken saatlerde ABD doları başına 1,0349 dolara düştü, ancak daha sonra %2,3 düşüşle 1,0671 dolara düştü.

Ukrayna savaşının tırmanmasıyla enerji krizinin kışa uzanmasıyla euro, resesyon korkuları üzerine dolar karşısında 20 yılın en düşük seviyesini gördü.

Sterlin Cuma günü %3.61 düştü.

Petrol art arda altıncı gün yükseldi

ABD’de bir galon normal benzinin ortalama fiyatı artıyor.

AAA’ya göre fiyatlar Pazartesi günü galon başına 3.725 dolara ve Pazar günü galon başına 3.417 dolara yükseldi.

Yaz sürüş sezonunda art arda 100 günlük düşüşün ardından fiyatlar geçen hafta yeniden yükselmeye başladı.

Bu, Çarşamba sabahından başlayarak, önceki gün 3.674 dolardan galon başına 3.681 dolara altı günlük bir artış oldu.

Bir haftalık ortalama fiyat 3.678 dolar. Bir yıl önce 3.188 dolardı.

Amazon, Ekim ortasında bir satış etkinliği düzenleyecek

Amazon, Ekim ayında başka bir Prime Day benzeri alışveriş etkinliği düzenleyecek.

Şirket, temkinli tüketicileri kısıtlı bütçelerle cezbetmek için bu yılın başlarında tatil fırsatları sunan en son büyük perakendeci oldu.

Associated Press, etkinliğin 11 ve 12 Ekim’de gerçekleşeceğini bildirdi.

Etkinlik, Amazon’un yılda iki kez büyük bir satış etkinliği düzenlediği ilk kez ve Temmuz’daki yıllık Prime Day’i takip ediyor.

Bu, Amazon’dan, perakendecilerin zorlu bir tatil alışveriş sezonu olması beklenen dönemde nakit sıkıntısı çeken tüketicilere daha fazla teklif sunması gerekeceğinin bir kabulünü işaret ediyor.

Petrol fiyatları resesyon korkularıyla düştü

Petrol fiyatları, artan faiz oranlarının körüklediği küresel bir yavaşlamanın yakıt talebini azaltacağı ve yükselen ABD dolarının dolar dışındaki tüketicilerin ham petrol satın alma kabiliyetini sınırlayacağı korkuları üzerine Pazartesi günü ikinci gününe de düştü.

ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri varil başına 77.00$ civarında işlem gördü.

Brent tipi ham petrolün varili 85,00 dolar civarında işlem görüyordu.

Her iki sözleşme de Cuma günü yaklaşık %5 düşerek Ocak ayından bu yana en düşük seviyelerine ulaştı.

Doların önemli para birimleri sepeti karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi Pazartesi günü 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Güçlü bir dolar, dolar cinsinden petrol talebini azaltma eğilimindedir, çünkü diğer para birimlerini kullanan alıcılar ham petrol satın almak için daha fazla harcamak zorundadır.

Reuters bu gönderiye katkıda bulundu.

Bitcoin, Ethereum ve Dogecoin için kripto para fiyatları Pazartesi sabahı çoğunlukla yüksek işlem gördü

Bitcoin 18.000 dolar civarında işlem görüyordu ve bir hafta sonra %3 kaybetti.

Ay için, kripto para birimi %6’dan fazla ve yıldan bugüne %59’dan fazla arttı.

Ethereum 1.200 dolar civarında işlem görüyordu ve bir hafta sonra %3 kaybetti.

Dogecoin bir hafta sonra 6 sentten işlem gördü ve %6’dan fazla kazandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.