30 Aralık (Reuters) – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başarısız olmasının ardından Pekin’den halka açık bir dayanışma gösterisi olarak gelecek yılın başlarında bir devlet ziyareti yapmasını beklediğini söyledi.
Ancak iki lider arasındaki video zirvesinin Çin’deki resmi okuması, gelişmekte olan ittifaka yaklaşımlarındaki farklılıkları vurguladı, bir ziyaretten bahsetmedi ve işgali desteklemeyi veya kınamayı reddeden Pekin, bunun “belirli ve haklı” olacağı konusunda ısrar etti. “Problemin Üzerinde Durmak.
Rusya, Şubat ayında Ukrayna’ya asker göndermesinden bu yana, kendisini ekonomik ve siyasi olarak marjinalleştiren ve Ukrayna’yı silahlandıran Batılı güçlere sırtını döndü ve bunun yerine uzun süredir rakibi olan Çin’in yükselen dünya gücünü tercih etti.
Devlet televizyonunda yayınlanan sekiz dakikalık tanıtım konuşmasında Putin, “Sevgili Sayın Başkan, sevgili dostum, sizi bekliyoruz, önümüzdeki baharda Moskova’ya bir devlet ziyareti yapmanızı bekliyoruz.” dedi.
Önemli konularda Rusya-Çin ilişkilerinin gücünü tüm dünyaya gösterecek” dedi.
Ayrıca Çin ile askeri işbirliğini artırmayı hedeflediğini söyledi – bu, Çin devlet yayın kuruluşu CCTV’nin yaptığı görüşmeye ilişkin raporda bahsedilmeyen bir şeydi.
Xi, Putin’i “sevgili dostum” olarak adlandırsa da, Putin’in dörtte biri uzunluğundaki giriş konuşmasının tonu daha pragmatikti.
İkili, Şubat ayında, Rusya’nın Ukrayna’ya silahlı kuvvetlerini göndermesinden sadece birkaç gün önce, Batı’nın ortak güvensizliğinin müjdelediği, “sınırsız” bir stratejik ortaklık imzaladı.
Ticaret canlanıyor
Büyük Batılı ekonomiler işgale benzeri görülmemiş, koordineli bir yaptırımlar yağmuru ile yanıt verirken, Rusya başka pazarlar aramaya zorlandı ve Çin’e ham petrol tedarikçisi olarak Suudi Arabistan’ı geride bıraktı. İkili ticaret arttı ve finansal bağlar genişledi.
Cuma günü Rusya Maliye Bakanlığı, Moskova ekonomisini “dolarlaştırmaya” ve ABD ve Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere “düşman” ülkelere bağımlılığı sona erdirmeye çalışırken, Çin yuanının Ulusal Varlık Fonu’ndaki (NWF) maksimum payını %60’a çıkardı. . Birlik üyeleri, İngiltere ve Japonya.
Moskova, Xi’nin Tayvan konusundaki tutumunu alenen destekledi ve Batı’yı, Çin’in kendisine ait olduğunu iddia ettiği kendi kendini yöneten adanın statüsü konusunda çatışma çıkarmaya çalışmakla suçladı.
Putin, Xi’ye şunları söyledi: “Batı’dan eşi benzeri görülmemiş baskı ve provokasyonlarla karşı karşıya kalan küresel jeopolitik manzaradaki mevcut değişimin nedenleri, eğilimi ve mantığı konusunda siz ve ben aynı görüşleri paylaşıyoruz.”
Ancak Çin lideri, Çin’in ana ihracat pazarı olan Batı’ya yönelik eleştirilerinde daha az sesli oldu ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline soğuk davrandı.
Çin kınamadan kaçındı, bunun yerine barışa olan ihtiyacı vurguladı, ancak Eylül ayında Putin, Çinli meslektaşına Rusya’nın eylemlerinden “endişelendiğini” açıkça itiraf etti.
Pekin şimdiye kadar Çin’e karşı Batı yaptırımlarını tetikleyebilecek bir işgale doğrudan maddi destek vermemeye dikkat etti.
Ancak Xi, Cuma günü Putin’e, Çin’in dünyadaki “zor” olarak adlandırdığı durum karşısında Rusya ile stratejik işbirliğini artırmaya hazır olduğunu söyledi.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, görüşmenin önemli ve yapıcı olduğunu, ancak Xi’nin ziyareti için henüz bir tarih belirlenmediğini söyledi.
Reuters tarafından bildirildi; Eduardo Baptista’nın Şangay’daki ek raporları; Kevin Liffey’in yazdığı; Andrew Heavens ve Tomasz Janowski tarafından kurgu
Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.